Závislost na internetu

Mnoho lidí se ptá, kde je hranice mezi tím, kdy něco dělají a je to „OK“ a kdy se z toho stává „závislost“. Nechť je to užívaní drog, nakupovaní, hraní nebo brouzdání po internetu, závislost typicky zahrnuje tzv. „základ závislosti“― cyklus návratů ke zdroji závislosti i přes negativní důsledky v různých oblastech života (např. práce/škola, rodina, volný čas…).

Jinak řečeno, když jste závislý na internetu, v době, kdy začínáte mít kvůli tomu problém např. v práci a jiný lidi by s tím přestali, vy se znovu a znovu vracíte k internetu. Mnohokrát se lidi závislí na internetu pokusí ukončit svou závislost tím, že např. zmažou svůj uživatelský účet, nakonec si však vytvoří jiný.

Některé další znaky závislosti na internetu:

  • Aktivity na internetu se jeví jako nejdůležitější v živote (např. závislý často myslí na internet, cítí touhu být neustále online).
  • Závislý potřebuje trávit stále víc času online na to, aby dosáhl na původní povzbuzenou náladu (roste tolerance).
  • Když nemůže být online je podrážděný a náladový (přicházejí negativní pocity a fyzické důsledky v podobě abstinenčních příznaků). A když si chce navodit příjemné pocity udělá to prostřednictvím internetu.

Je zajímavé, že si člověk buduje závislost spíš na konkrétních internetových aplikacích nebo webech než na internetu obecně.

 

Odborníci rozlišují 3 základní typy závislosti na internetu:

  1. a) Závislost na online hrách – multiplayer RPG online hry, čili hry na hrdiny pro více hráčů. (nejčastěji World of Warcraft nebo Lineage)
  2. b) Závislost na online komunikaci – e-mail, diskusní fóra, chatroomy, Skype, Facebook, Twitter, Myspace a Lide.cz.
  3. c) Závislost na stránkách s pornografickým obsahem

 

Otestujte se, zda se u Vás nerozvíjí internetová závislost

A, CIPS – test závisloti na internetu 

B, Chenova škála závislosti na internetu

Zdroje

http://poradna.adiktologie.cz/article/zavislost-na-internetu/jak-se-zavislost-na-internetu-definuje/

https://www.internetovazavislost.sk/ako-sa-prejavuje-priznaky-zavislosti/

https://is.muni.cz/el/1423/podzim2015/ZUR387/um/zavislost_na_internetu_2015.pdf