Strategie, jak překonat
zaseknutí při rozhodování

Neumíte se rozhodnout, co udělat?


Přemýšlíme nad rozchodem, změnou práce, přestěhováním, nástupem na školu nebo odchodem ze školy. Jindy přemýšlíme nad tím, zda založit vlastní byznys nebo novou rodinu? Nevíte co dál?

Občas pomůže přestat dávat pozornost tomu jak „vyřešit problém“, protože se tak zbytečně zasekneme na různých alternativních scénářích. A  proč se kvůli tomu zasekneme? Ani jeden scénář úplně nepropracujeme – neustále se vracíme k tomu, na co jsme si již jednou došli, nevzniká nový obsah. Jediné, co nám to přináší, je úzkost a frustrace. Jak je možné pohnout se z místa?

Doporučení 1: Psycholog

Promluvte si s někým blízkým nebo s odborníkem v oboru a získejte nové nápady. Nebo se objednejte k psychologovi.

 

Doporučení 2: Pište 

Dokončete svoje nápady – písemně! Proč je tak důležité si to znova projít, a ještě k tomu písemně? Protože když se snažíme vymyslet něco jen v myšlenkách, neustále se vracíme k stejnému obsahu, abychom ho nezapomněli. Když si to napíšeme, uvolní se nám kapacita na další nápady. Také je dobré si projít své zapsané myšlenky a zeptat se např. sám sebe „Do jaké míry je tohle pravděpodobné? “ – (to obzvlášť oplatí u myšlenek, které se týkají strachů).

 

Doporučení 3: Zlatá rybka

Odpovězte si na otázku: „Kdybyste ulovili zlatou rybku a ta by Vám splnila 3 přání, co byste přáli?“ (přičemž platí, že si nemůžete prát další přání). Odpovědi souvisí s Vašimi hodnotami a prioritami. Lidé jsou šťastní, když můžou žít v souladu se svými hodnotami. Jak tedy Vaše odpovědi/hodnoty souvisí s Vaším problémem? Na co byste se mněli zaměřit? Co je podstatné a co je vlastně vedlejší?

 

Doporučení 4: Mentální mapa

Udělejte si mentální mapu jako alternativu předcházejícího doporučení. Víc o mentálních mapách zde a v tomto videu Myšlenkové mapy